Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΦΑΓΕΙΟ
  • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΣΑ ΜΑΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ
  • ΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ



Η μαζική πανεργατική απάντηση στο ασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης φουντώνει. Η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός στη μάχη ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση σφαγείο!

Για τους νυν συνταξιούχους, περιλαμβάνει άμεση περικοπή στις επικουρικές συντάξεις από 8%-30%. Κόψιμο του ΕΚΑΣ για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σταδιακή κατάργηση του μέχρι το 2019. Ο νέος νόμος, κόβει επίσης τις κύριες συντάξεις, μέσα από τον επανυπολογισμό του, με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας για ποσοστά αναπλήρωσης που θα είναι στο 38%-55% αντί του 70% που ήταν πριν, και του 90% που ήταν παλιότερα. Το τρικ της κυβέρνησης να δώσει σαν προσωπική διαφορά αυτή την μείωση χρημάτων για ένα δύο χρόνια (που μπορεί φυσικά να κοπεί κάθε στιγμή) δεν αλλάζει την ουσία.

Για τους ήδη εργαζόμενους ο νέος νόμος σε συνδυασμό με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, προβλέπει:
Δραματικές μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών μέσα από τον επανυπολογισμο των ποσοστών αναπλήρωσης και των μειώσεων των επικουρικών.

Μειώσεις μισθών, μέσα από την αύξηση των εισφορών ασθενείας.Αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού τα «πέναλτυ» που επιβάλλονται σημαίνει να παίρνει κανείς 100-200 ευρώ σαν σύνταξη.

Πρακτικά εξαφάνιση του εφάπαξ το οποίο έχει συρρικνωθεί δραματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη μείωσή του κατά 20% τουλάχιστον.

Για τους «νέους» εργαζόμενους, το μέλλον προδιαγράφεται πρακτικά χωρίς σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση σύνταξη-επίδομα 380 ευρώ (που και αυτό θα εξαρτάται από τα δημοσιονομικά του κράτους) μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Και επειδή κοινωνική ασφάλιση δεν σημαίνει μόνο σύνταξη αλλά και παροχές υγείας, για τους νέους εργαζόμενους η παροχή υπηρεσιών υγείας θα γίνει μια «ακριβή» και «ιδιωτική» υπόθεση.

Μια σειρά εργασιακοί χώροι και κλάδοι έχουν ανοίξει την σύγκρουση απο τώρα πριν την γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να μην το φέρει καν για ψήφιση στην βουλή. Το διήμερο 20-21 Γενάρη απήργησαν και διαδήλωσαν εργαζόμενοι σε καράβια, σχολεία, δήμους, νοσοκομεία και τραίνα.
Και στον κλάδο μας όμως συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά και τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και στην κλινική Νέον Αθήναιον συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Είναι ώρα να πλημμυρίσουμε τους δρόμους και να ανοίξουμε το δρόμο, για ένα απεργιακό ποτάμι με καταλήψεις και επαναλαμβανόμενες απεργίες σε μια σειρά απο κλάδους και εργασιακούς χώρους, για να φουσκώσει ορμητικά την γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη και να σπρώξει σε απεργιακή κλιμάκωση διαρκείας, για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να καταθέσει καν το νέο νομοσχέδιο.

Στους δρόμους και στον απεργιακό αγώνα είναι που θα κριθεί και η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η ΟΣΝΙΕ μας κοινοποίησε την πρόταση του μεσολαβητη του ΟΜΕΔ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τις κλινικές μέλη του ΣΕΚ (μεγάλες κλινικές) για το 2015. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Ομοσπονδία και η σύμβαση πέρασε στο στάδιο της διαιτησίας.

Η πρόταση του μεσολαβητή αποτελεί ουσιαστικά αποδοχή των αξιώσεων της εργοδοτικής πλευράς και περιλαμβάνει μείωση 3% σε όλους τους Βασικούς Μισθούς για όλες τις ειδικότητες, συντηρεί το διαχωρισμό παλαιών και νέων εργαζομένων ορίζοντας διαφορετικό βασικό για τους νέους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας και περιλαμβάνει κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης που προβλεπόταν στη σύμβαση του 2012, δηλαδή πολύ μεγαλύτερες μειώσεις μισθών στους παλαιότερους εργαζόμενους.

Η σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ έχει μεγάλη ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Με τη σύμβαση που υπέγραψε το 2012 άνοιξε το δρόμο για το διαχωρισμό νέων και παλαιών εργαζόμενων και το επίδομα εξομάλυνσης ήταν από τότε ξεκάθαρο ότι είναι εύκολος στόχος για νέες περικοπές. Αλλά οι ευθύνες της δε σταματούν εκεί. Έχει ευθύνη και γιατί εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να οργανώνει κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να πιέσουν τόσο την εργοδοσία, όσο και τον ίδιο τον ΟΜΕΔ.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, χωρίς μειώσεις μισθών και περικοπές δικαιωμάτων, στα επίπεδα της ΣΣΕ του 2009-11. Να οργανωθούν κινητοποιήσεις από τα πρωτοβάθμια σωματεία τις ημέρες συζήτησης της σύμβασης στον ΟΜΕΔ. Να οργανωθούν αποκλεισμοί κλινικών και παραστάσεις διαμαρτυρίας.





...ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου